Biuro prasowe, jako skuteczne narzędzie komunikacji

Jeśli myślisz, że własne biuro prasowe, to narzędzie zarezerwowane wyłącznie dla korporacji, to jesteś w błędzie. Obecność w mediach oraz kształtowanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstw to nierozerwalny element funkcjonowania każdej firmy. Media to przecież czwarta władza, główne źródło informacji dla społeczeństwa. Dialog z dziennikarzami jest nieodłącznym elementem budowania wiarygodności, jakości oraz prestiżu.

Media relations, czyli relacje z mediami są jednym z najistotniejszych elementów PR. Wypracowanie wartościowych kontaktów medialnych jest żmudne i czasochłonne. Sprawną komunikację oraz budowanie relacji z dziennikarzami usprawniają tworzone na stronach internetowych firm i organizacji, tzw. biura prasowe. Wirtualna przestrzeń będąca wizytówką przedsiębiorstwa, pracuje na ich sukces przy niewielkich kosztach i nakładach pracy.

To stosunkowo niedrogi, szybki i skuteczny nośnik informacji dla mediów, klientów i partnerów biznesowych. Niestety, o ile w przypadku spółek giełdowych oraz międzynarodowych przedsiębiorstw jest to popularne rozwiązanie, o tyle w Polsce na swoich stronach WWW wirtualne biura prasowe posiadają nieliczni. A szkoda, bo korzyści z ich prowadzenia jest wiele.

Biuro prasowe co to jest?

To nowoczesne narzędzie umożliwiające zarządzanie komunikacją pomiędzy przedsiębiorstwem, a dziennikarzami. To rodzaj pośrednika umożliwiającego w szybki i efektywny sposób dotrzeć z komunikatem do zainteresowanych grup odbiorców. Warto zauważyć, że wirtualne biuro prasowe nie jest rozwiązaniem dedykowanym wyłącznie korporacjom. Każda firma dbająca o swój pozytywny wizerunek powinna korzystać z tego narzędzia.

Celem jego wdrożenia jest budowa społeczności internetowych wokół danej marki, zwiększenie rozpoznawalności, wzrost sprzedaży, poszerzenie zasięgu prowadzonych działań, a także zwiększenie efektywności działań w przypadku zarządzania kryzysowego. Jedno wirtualne biuro prasowe zapewnia szereg możliwości. Ponadto za pomocą wirtualnego biura prasowego masz możliwość pozycjonowania swojej witryny. Podobnie, jak w przypadku bloga. O korzyściach z blogowania przeczytaj tutaj.

Nie od dzisiaj wiadomo, że działania public relations są kosztowne, a wynagrodzenie specjalisty PR potrafi przyprawić o zawrót głowy. O ile korporacje mogą pozwolić sobie na utrzymanie dedykowanej osoby do kontaktów z mediami, o tyle mniejsze firmy zazwyczaj nie posiadają budżetu na te działania.

Kto powinien korzystać z wirtualnego biura prasowego?

Usprawnienie komunikacji oraz proces budowania wizerunku jest ważny dla każdej firmy bez względu na jej wielkość. Z wirtualnego biura prasowego korzystać mogą duże i małe przedsiębiorstwa, organizacje i osobowości z branży kultury, kluby sportowe, organizacje polityczne, a także fundacje i inne organizacje pozarządowe. Przede wszystkim wdrożeniem rozwiązania powinny zainteresować się małe firmy. Lokalne media interesują się działalnością przedsiębiorstw, więc warto zapewnić dziennikarzom łatwy dostęp do prawdziwych informacji.

5 największych korzyści z prowadzenia wirtualnego biura prasowego

1.  Redukcja kosztów. To nowoczesne narzędzie umożliwia redukcję kosztów. Zakup usługi od zewnętrznej agencji jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem niż „PR-owiec” na etacie. Oszczędzasz na kosztownych działaniach wchodzących w zakres SEO PR, tj. monitoring słów kluczowych. Posiadasz pełną kontrolę nad informacjami, jakie pojawiają się w sieci na temat Twojej firmy. Masz pewność, że komunikat, który wypływa z przedsiębiorstwa zostanie zaprezentowany przez media na podstawie prawdziwych informacji.
  2. Kształtowanie wizerunku eksperta. Profesjonalnie prowadzony press room robi wrażenie nie tylko na dziennikarzach, ale przede wszystkim na partnerach biznesowych oraz na konkurencji. Przedsiębiorstwo prowadzące własne biuro prasowe wysyła jednoznaczny sygnał, że dba o najmniejszy detal. To doskonały sposób na umacnianie wiarygodności i wzmacnianie zaufania Klientów. Wirtualne biuro prasowe to wizytówka firmy oraz skuteczne narzędzie w kreowaniu prestiżu, profesjonalizmu zgodnie ze standardami premium.
  3. Oszczędność czasu. Nieprzerwana, stała dystrybucja treści umożliwia dostęp do informacji przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Oszczędność czasu z punktu widzenia stałej kontroli nad komunikatami prasowymi. Ty skupiasz się na klientach, a pozytywny wizerunek Twojej firmy jest budowany za pomocą działań powierzonych doświadczonej osobie.
  4. Szeroki, ale sprecyzowany zasięg. Nie jest sztuką rozesłać informację prasową do wszystkich przedstawicieli mediów. Sztuką jest zainteresować komunikatem właściwych odbiorców. Wirtualny press room gwarantuje Ci pewność, że komunikat trafi do Twojej grupy docelowej.
  5. Atrakcyjny content. Każdego dnia dziennikarze walczą o unikatowe, nowe treści. Wirtualne biuro prasowe umożliwia rozpowszechnianie nietypowych materiałów, tj. transmisje live z wydarzenia, wideokonferencje czy prezentacje. Dziennikarze mają podane atrakcyjne materiały prosto „na tacy”.

Co więcej?

To tylko niektóre spośród wielu korzyści, jakie niesie za sobą wdrożenie rozwiązania. Wirtualne biura prasowe sprzyjają usystematyzowaniu kontaktów z dziennikarzami. Umożliwiają unikanie stałej obsługi zapytań kierowanych do firmy przez dziennikarzy. Natomiast w momencie sytuacji kryzysowej, możesz w szybki sposób dotrzeć do zainteresowanych mediów.

Zalety wirtualnego biura prasowego są odczuwalne nie tylko dla dużych, ale również dla małych i średnich przedsiębiorstw, które mają możliwość dostarczenia lokalnym redakcjom wartościowy content. Rozwiązanie sprzyja podnoszeniu standardów jakościowych oraz zwiększeniu efektywności komunikacji ze szczególnym uwzględnieniem indywidualizacji i atrakcyjności przekazu. Wirtualne biuro prasowe wdrożysz błyskawicznie. Niemalże natychmiast zyskujesz nieograniczone morze możliwości.

Poprzez wirtualny press room zwiększasz widoczność informacji o firmie w wyszukiwarkach internetowych, co przekłada się na optymalizację Twojej witryny. Krótko mówiąc, chcesz znaleźć się na wyższych pozycjach w Google? Zacznij dystrybuować informacje prasowe o swojej firmie już dziś.

Ile kosztuje usługa wirtualnego biura prasowego?

Zamów bezpłatną wycenę

Potrzebujesz więcej informacji na temat przygotowywania materiałów? Te artykuły mogą Ci się przydać:

Informacja prasowa. Zadbaj o profesjonalny rozgłos.

Blog firmowy – dlaczego warto go prowadzić?

PR kryzysowy. Kooperacja zamiast konfrontacji.